Judoclub Reuver

Omdat judo zo'n leuke sport is

De regels van het judo.

De regels van het judo (2013).

Judo is in principe een eenvoudig spel. Twee judoka’s proberen elkaar op de grond te werpen, onder controle te houden of tot overgave te dwingen. Ze doen dit met behulp van worpen, grepen, klemmen en verwurgingen. Wie dit het beste kan wint de partij. Is er in de reguliere wedstrijdtijd niet gescoord, wordt de wedstrijd verlengd. Wie het eerst scoort of een punt krijgt door een straf van de tegenstander wint met “Golden score”.

Ondanks dat het scorebord vol staat met Japanse kreten kun je als toeschouwer heel gemakkelijk zien wie er voorstaat, hierover een korte uitleg. Bij het begin van een partij staan er bij rood en wit allemaal “Nullen” op het scorebord. Zodra een van beide judoka’s een punt scoort verschijnt er een getal op het scorebord, doordat er voor de rest alleen nullen staan geeft het scorebord bijvoorbeeld 10 voor rood en 04 voor wit, 10 is meer dan 4 dus rood staat voor. Hoe de scores heten en hoe je er aan komt leggen we hier uit.

Wa

Yu

Str

Wa

Yu

Str

Ippon: Hier draait het hele spelletje om. Wie z’n tegenstander in een keer technisch juist op de mat weet te werpen scoort ippon. De beoordeling hiervan rust bij de scheidsrechter. Je kunt ook ippon scoren door je tegenstander gedurende minimaal 20 seconden onafgebroken in een houdgreep (met techniek minimaal de schouder van de tegenstander op de mat houden) vast te houden of door een klem/verwurging tot overgave te dwingen.

Waza-ari: Is net niet Ippon. Net niet perfect uitgevoerde worp, maar omdat het er zo dicht bij is kun je door tweemaal een Waza-ari te scoren wel een ippon verdienen. Indien je jou tegenstander tussen de 15 en 19 seconden in een houdgreep weet te houden verdien je ook een Waza-ari.

Yuko: Is minder dan een Waza-ari, minder perfect uitgevoerd dus. Deze score staat zo ver van de perfecte uitvoering dat hij nimmer opgeteld kan worden. 4 Yuko is dus minder dan een Waza-ari en kan ook nooit een Ippon worden. Je kunt ook een Yuko scoren door je tegenstander tussen de 10 en 14 seconden in een houdgreep te houden.

Shido: (Straffen) Voor wangedrag of het uitvoeren van verboden handelingen/technieken kun je een straf krijgen. Technische overtredingen worden bestraft met een Shido. Je kunt 3 keer een Shido krijgen. De eerste straf (Shido) is een waarschuwing maar wordt wel genoteerd op het scorebord, de tweede straf wordt meteen omgezet in een score voor de tegenstander. Overtreding tegen de geest van de sport of overtredingen die (Extreem) gevaar opleveren worden bestraft met Hansokumake, je bent dan meteen uitgesloten voor het vervolg van de wedstrijd. Als de straf op het scorebord getoond wordt staat er al een streep door zodat je gemakkelijk kunt zien wie er voor staat.

De straffen zijn:  1 x Shido  (=waarschuwing)
  2 x Shido   (=Yuko voor tegenstander)
  3 x Shido   (=Waza-ari voor tegenstander)
  4 x Shido  (=Ippon voor tegenstander) Hansokumake
U bevindt zich hier: Home Judologie De regels van het judo.