Jigoro Kano, grondlegger judo

Jigoro Kano(嘉納治五郎, Kano Jigoro) (28 oktober 1860 – 4 mei 1938) is de grondlegger van het judo. Kano werd geboren in Mikage (ook vermeld als Kikage), een dorp dichtbij Kobe. Hij was de 3e zoon van de handelaar in scheepvaartmaterialen Jerosaku Kano. Toen hij 11 jaar oud was, verhuisde Jigoro met zijn familie naar de hoofdstad Tokio.

jigoro kano

Hij begon als 17-jarige te studeren aan de Keizerlijke Universiteit te Tokyo en behaalde op 21-jarige leeftijd zijn graad in de economische en politieke wetenschappen. Kano verloor zijn interesse in politiek en studeerde verder aan de pedagogische faculteit. Daar behaalde hij een onderwijsgraad en promoveerde een jaar later in de filosofie. Hij werd eerst lector en later hoogleraar. Daarna werd hij onderdirecteur van de school van adel.

Judo, veiligheid en hygiëne.

Schoon en fris judopak.
Het judopak mag alleen in de dojo gedragen worden.
Schone handen en voeten, korte nagels.
Niet op blote voeten buiten de judomat.
Lange haren in een staart, elastiekjes zonder harde of metalen delen gebruiken.
Gebruik van gel, haarlak, parfum, make-up, etc. is niet gewenst, kan onprettig zijn voor andere judoka’s.judohygiene
Geen sierraden, oorbellen of piercings, ook niet als ze worden afgeplakt.
Meisjes/dames dragen een T-shirt onder het judopak.
Behandel elkaar met respect.

Het Judopak

afmetingen judogiJudogi (柔道着 of 柔道衣) is de Japanse naam voor het judopak. Het judopak is gemaakt van katoen dat speciaal gewoven en erg sterk is, dat moet ook wel want er wordt tijdens een partijtje judo flink aan het pak getrokken. Het judopak is het “handvat” van de judoka, hiermee kan hij zijn tegenstander vastpakken, sturen en controleren, om dan uiteindelijk een techniek (worp, houdgreep, armklem of verwurging) te maken. Een judogi bestaat uit twee delen, een stevige jas (Kimono) met een dikke kraag (Eri) die in een stuk overgaat in de revers (Kesa), en een broek (Zubon) met verstevigingen op de knieën. De jas wordt over elkaar geslagen en bij elkaar gehouden door een band (Obi). Aan de kleur van de band kan men zien hoe ver de judoka gevorderd is. Het judopak mag niet te groot of te klein zijn, het moet goed passen en mag niet stuk zijn.

Judoband knopen

Een judoband houd je judojas netjes bij elkaar, ook kun je kunt aan de band zien hoe ver je met judo bent gevordert.
Er zijn 2 soorten judobanden, dunne bande en dikke banden. Dunne banden zijn soepel en makkelijk te knopen. Dikke banden hebben stiknaden in de lengterichting en zijn veel stijver dan dunne banden.

 

Dunne judoband knopen.
band knopen

Dojo

De dojo is de plaats (jo) waar de weg (do) wordt beoefend. In het westen is de dojo vaak een gewone
sport- of gymzaal. De Japanse martial arts zijn echter diep verbonden en beïnvloed door spirituele
aspecten. De traditionele dojo is geometrisch verdeeld in een complexe matrix, waarbij ieder punt en
zijde een eigen betekenis hebben.

Dojo-Matrix

indeling dojo

Kodokan Judo technieken.

Op de website van het Kodokan Judo instituut staan alle  Nage-Waza (werp) en Katame-Waza (controle) judotechnieken, op de video's laat men duidelijk zien hoe ze worden uitgevoerd.

2023 02 10 kodokan